House

Klubbmusik har idag ett väldigt speciellt sound om man jämför med annan sorts musik. Rock låter på sitt sätt, pop på sitt och r&b på sitt. Vad händer om man tar dessa genrer och deras låtar och bara gör om dem lite? Lägger på några trummor här och där, mixtrar med sången och gör basen lite högre? Då får man klubbmusik! Klubbmusik är med andra ord remixer av andra låtar. Givetvis finns klubbmusik i ett eget bås också, då någon har knåpat ihop en låt med det speciella soundet helt från början.

House
Det är denna musik som kallas house-musik. House kännetecknas av ett elektroniskt sound, oftast med takten 4/4. De flesta instrumenten görs på elektronisk väg, exempelvis trummorna. Dessa görs via en så kallad trummaskin och resten av ljuden är vanligtvis samplade, digitalt inspelade.

House uppstod under den tidiga halvan av 1980-talet. Det var i Chicago som DJs började skapa dansmusik som hade en grund i disco och soul men samtidigt inspirerades av europeisk elektronisk musik. Housemusiken är en utveckling av r&n och soul och låtar som redan fanns mixades om. Dock började några DJs göra egna låtar i denna anda vid 1980-talets mitt.